dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba

Ruszyła druga odsłona
Dobrej torby

Po raz kolejny realizujemy wspólną kampanię z Bankami Żywności.
Ponownie wprowadzamy do obrotu specjalne papierowe torby, a 20 gr przychodu z ich sprzedaży trafi do Banków Żywności, które przekazują jedzenie osobom potrzebującym. Hasło przewodnie tegorocznej kampanii brzmi:

Nie marnuję, bo mądrze przechowuję!

Nowa odsłona toreb dodatkowo pomaga zrozumieć, jak przechowywać żywność, by jak najdłużej zachować jej przydatność do spożycia w możliwie najlepszej jakości i tym samym ograniczyć marnowanie jedzenia.

dobra torba

Marnowanie żywności w liczbach

W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności*. Najwięcej wyrzucają jej konsumenci – aż 60% (czyli blisko 3 miliony ton) zmarnowanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

dobra torba
5 milionów zmarnowanej żywności rocznie
dobra torba

Dlaczego wyrzucamy żywność? Najczęściej wskazanym powodem wyrzucenia żywności jest:

65,2%
niezdatność do spożycia
42%
przeoczenie daty ważności
26,5%
przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia
22,2%
zbyt duże zakupy

Dlaczego to poważny problem?

Około jedna trzecia produkowanej na całym świecie żywności jest marnowana*, a wraz z nią zasoby wykorzystywane do jej produkcji (ziemia, energia, woda itp.). Do wyprodukowania zmarnowanej w 2020 roku żywności wykorzystano prawie 1,4 mld ha gruntów, co odpowiada około 28% światowego rolnictwa (FAO 2013). Tylko w latach 2005–2007 na wyprodukowanie straconej później żywności wykorzystano 23% całkowitego zużycia nawozów (28 mln ton/rok) i 24% całkowitego zużycia zasobów słodkiej wody (Kummu et al. 2012).

dobra torba
1,4 miliarda hektarów gruntów do produkcji zmarnowanej żywności
dobra torba
* Lipinski et al. 2013; United Nations Environment Programme [UNEP] 2015.
dobra torba
1 wyrzucona
kanapka z serem
=
90 l* zmarnowanej
wody
dobra torba

Na każdym etapie produkcji żywności zużywa się również ogromne ilości wody i surowców energetycznych.

*"Nie marnuj jedzenia 2020" Federacji Polskich Banków Żywności,
https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedenia_2020.pdf
W 2020 r. 99% odpadów żywnościowych z Biedronki poddano przetworzeniu lub odzyskowi, a tylko 1% został unieszkodliwiony jako odpady.
odpady

Jak możesz zapobiec marnowaniu żywności?

mądrze planuj posiłki i zakupy Mądrze planuj
posiłki i zakupy
przechowuj żywność w odpowiedni sposób Przechowuj żywność
w odpowiedni sposób
mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Mocno dojrzałe warzywa
i owoce zużywaj do zup
lub zapiekanek
nadmiar jedzenia zamrażaj na później lub podziel się z innymi Nadmiar jedzenia
zamrażaj na później
lub podziel się z innymi

Jak przechowywać
produkty spożywcze w domu?

Pieczywo

Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020”
pieczywo należy do najczęściej wyrzucanych produktów
spożywczych wśród Polaków (62,9%).

Pieczywo przechowujemy:

W materiałowym woreczku lub ściereczce z naturalnego materiału, najlepiej z lnu

W chlebaku z drewna takie chlebaki zapewnią odpowiedni obieg powietrza;
metalowy też się sprawdzi, bo nie sprzyja rozwijaniu się
pleśni, jednak szybko się nagrzewa, więc nie powinien stać
przy źródle ciepła

NIE przechowujemy pieczywa:

Bez żadnego opakowania na parapecie, na blacie lub w szufladzie

W lodówce bo sczerstwieje

Warzywa i owoce

Właściwe przechowywanie warzyw i owoców to sztuka trudniejsza, niż mogłoby się wydawać.
Ciężko o sztywne, uniwersalne zasady, jednak istnieją dwie reguły, które można stosować
do wszystkich warzyw i owoców:

produkty wyjąć z torebek

Produkty powinny być wyjęte z torebek,
w które są zapakowane.

produkty umyć dopiero przed jedzeniem

Myjemy je dopiero przed zjedzeniem,
gdyż na skórkach znajduje się naturalna warstwa
ochronna, po usunięciu której produkty
szybciej się zepsują.

Warzywa i owoce ciepłolubne

warzywa ciepłolubne

Produkty, przechowujemy na blacie lub
półce, na wierzchu, nie na słońcu
i z daleka od źródeł ciepła

Papryka Nie lubi zimna, nie należy przechowywać
w lodówce. Optymalnie przechowujemy
na zewnątrz w pokojowej temperaturze.

Pomidor Pomidory nabierają smaku, stają się aromatyczne i dojrzałe
w temperaturze pokojowej, więc nie warto przechowywać ich
w lodówce. Niskie temperatury powodują pogorszenie się
ich tekstury, smaku i aromatu.

Ogórki w lodówce tracą smak, stają się wodniste, mniej smaczna

Banan Przechowujemy w temperaturze otoczenia,
bo w lodówce szybko ciemnieją

Warzywa i owoce zimnolubne

Ziemniaki lubią chłód i ciemność; muszą mieć sucho; optymalna
temperatura dla ziemniaków to od 4 do 8℃, dla
młodych ziemniaków to nawet do 10℃; można je
przechowywać

Szparagi przechowujemy w lodówce; trzeba obciąć końcówki,
wlać trochę wody na dno naczynia i włożyć do niej
szparagi; wodę należy wymieniać codziennie

Brokuł i kalafior temperatura 0℃, ale trzeba uważać, aby nie przymrozić

Marchew, pietruszka,
seler naciowy i rzodkiewka
w specjalnej szufladzie lodówki

Nać, koperek naciowy w wodzie, jak kwiaty

Sałata nie zbyt trwała, więc i tak powinna być szybko zjedzona

Boczniaki, pieczarki w papierowej torbie bez folii; 0℃, ale trzeba uważać
aby nie przymrozić

Cebula i czosnek w lodówce w temperaturze 0℃-4℃
z dala od wilgoci bo mogą mięknąć lub pleśnieć.

Cukinia, bakłażan Nie lubią ekstremalnych temperatur, najlepsza
temperatura przechowywania to od 6℃ do 10℃.

Imbir w lodówce zawinięty w papier

Jabłka Lubią chłód. Przechowujemy w dolnej szafce lodówki.

Owoce jagodowe, truskawki z szypułkami; 0–5℃

Mięso

Mięso to wymagający produkt, który powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach. Tylko dzięki temu zachowa wyjątkową świeżość i najważniejsze wartości odżywcze. Właściwe przechowywanie opóźni także proces psucia się mięsa. Niska temperatura przyczynia się znacząco do spowolnienia procesów biologicznych, które powodują np. utlenianie tłuszczy zawartych w mięsie.

Po czym poznać, że mięso jest zepsute?
Dla konsumenta najistotniejszym i jedynym (podczas podejmowania decyzji o zakupie mięsa) wyróżnikiem jakości produktu są jego cechy sensoryczne, barwa oraz zapach, w późniejszym etapie smak. Okres przydatności uzależniony jest między innymi od sposobu hodowli zwierząt rzeźnych, procesu produkcyjnego, stabilności łańcucha dostaw, składu surowcowego (składników niemięsnych), czystości mikrobiologicznej, wartości pH itp.

Na przydatność surowca mają również wpływ czynniki zewnętrzne, takie jak temperatura przechowywania, sposób i warunki pakowania, obróbka cieplna i natężenie światła. Skutecznym sposobem na przechowywanie mięsa jest również jego zamrożenie. Ta metoda pozwala na wydłużenie trwałości, dzięki czemu możemy skorzystać z produktu nawet za kilka miesięcy z gwarancją, że nie zepsuje się. Rozmrożonego mięsa nie powinno się powtórnie mrozić. Stosując się do zasad odpowiedniego przechowywania mięsa, można zachować jego świeżość i doskonały smak przez dłuższy czas.

jak przechowywać mięso

Potrawy po obróbce termicznej

Przyrządzone wcześniej potrawy – np. zupy, ugotowany ryż, duszone mięso – przechowujemy na górnej półce lodówki, najlepiej w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przed wstawieniem produktów do lodówki należy je ostudzić. Zaleca się, aby podczas odgrzewania doprowadzić posiłki do wrzenia.

Czy już przeterminowane?

Oznaki przeterminowania części produktów spożywczych bywają oczywiste, ale w przypadku niektórych z nich znacznie trudniej jest ocenić ich stan. Zobacz, czy nie wyrzucasz produktów zbyt wcześnie.

Czy już przeterminowane

Produkty zazwyczaj wyrzucane za wcześnie

Banany o innej barwie niż klasyczna, np. zielone lub ciemne, zawierają dużo inuliny, dzięki czemu doskonale wpływają na układ pokarmowy. Zielone banany są najmniej słodkie. Dojrzałe, zbrązowiałe banany są bardzo słodkie, a ich kolor nie jest oznaką zepsucia miąższu.

Zwiotczałe i przyschnięte warzywa korzeniowe (burak, marchew, pietruszka) nadają się do spożycia.

Nieotwarty sos sojowy można przechowywać bez ograniczeń czasowych, po otwarciu: 2–3 lata w lodówce.

Oliwa może być przechowywana 3 lata (nieotwarta), po otwarciu 2–3 lata poza lodówką.

Pomarszczone, przyschnięte owoce i warzywa – zapewne straciły na soczystości, ale nadal można je zjeść (nie dotyczy sytuacji gdy występuje gnicie, pleśń i fermentacja).

Zamknięte produkty pasteryzowane, takie jak dżemy, musztarda, nieotwarte mogą stać w naszej spiżarni nawet 2 lata.

Skrystalizowany miód jest zdatny do spożycia.

Czy już przeterminowane

Produkty, które nie powinny być konsumowane

Ziemniaki nie powinny kiełkować ani tym bardziej mieć zielonych plam. Zielone fragmenty ziemniaka zawierają w sobie solaninę i mogą wywołać silne zatrucie!

Wszystkie warzywa i owoce, na których pojawiła się pleśń, gnicie, należy wyrzucić!

Awokado nie powinno być zbyt miękkie – może to być oznaką nadpsucia. Warto zwrócić uwagę, czy przy szypułce nie pojawiła się pleśń. Przed ostateczną decyzją o wyrzuceniu należy przekroić awokado na pół (nie dotyczy, gdy jest pleśń).

Mleko UHT nie nadaje się do produkcji sera lub napojów fermentowanych. Jeśli skwaśnieje – należy je wylać.

Otwarte mrożonki nie powinny leżeć w zamrażarce dłużej niż miesiąc.

Czy już przeterminowane

Razem możemy więcej

Współpracujemy z naszymi dostawcami na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności – wielkość i częstotliwość dostaw dostosowujemy do popytu, dbamy także o to, aby produkty spędzały jak najmniej czasu w transporcie poprzez skrócenie ich drogi na półki naszych sklepów.

W styczniu 2020 r. wprowadziliśmy pilotażowy program przeceny produktów spożywczych z bliskim terminem przydatności. Klienci mogą kupić pełnowartościowe produkty spożywcze w o połowę niższych cenach. Artykuły te są oznaczone naklejką akcji „Szanujemy żywność”. W 2020 r. około 300 sklepów wzięło udział w akcji.

W Biedronce od 2016 r. rozwijamy również program przekazywania niesprzedanej, ale nadającej się do spożycia żywności organizacjom pożytku publicznego zajmującym się pomocą żywnościową.

2020 rok 2020 rok
1941 sklepów Biedronka 1941 sklepów Biedronka
12 400 ton żywności 12 400 ton żywności
>1400 organizacji pożytku publicznego >100 organizacji
pożytku publicznego
24,8 mln posiłków 24,8 mln posiłków
Razem
Przeciw
Marnowaniu
Obecnie już ponad 2000 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce przekazuje nadwyżki żywności do ponad 140 organizacji – w 2020 r. przekazaliśmy żywność o łącznej wartości ponad 131 miliona złotych.

Więcej o niemarnowaniu żywności w Biedronce

Sprawdź

Partnerzy akcji Dobra torba

Głównym partnerem akcji Dobra torba jest Federacja Polskich Banków Żywności,
która zrzesza 31 Banków Żywności w całej Polsce. Ich misją jest ratowanie
żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym.

Przeczytaj więcej: www.bankizywnosci.pl
bank żywności
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz